CERN – keskellä Eurooppaa

Kirjoittajat: E. Aalto ja O. Korpela, Kuvat: E.Aalto, J.Issakainen, O.Korpla, H.Ylä-Mella, Reissusta julkaistu lehtijuttu Kamppi-Eira-paikallislehdessä nro 27, 20.12.2017

Meidän koulusta vain muutamia opiskelijoita valittiin mukaan leirikouluun Genevessä sijaitsevaan CERN:in hiukkasfysiikan tutkimuslaitokseen. Meistä kolme on ollut mukana tiedetutortoiminnassa. Tämäkin vierailu antoi uusia mielenkiintoisia kokemuksia ja näkemyksiä luonnontieteellisten aineiden merkityksestä. Cern-projektissa pääsimme näkemään ja oppimaan paljon meille uusia asioita, erityisesti hiukkasfysiikan saralta. Tutustuimme leirikoulun aikana myös yhteistyölukioista (Sibelius-lukio, Elisenvaara sekä Loimaa) mukana oleviin fysiikan opiskelijoihin.

IMG_20171122_173511

Kuva 1. Globe – universe of particles -näyttelyhalli

Kurssiimme kuului itse matkan lisäksi ennakkovalmistautumisena mm. perehtymistä, mitä Cernissä tehdään omien tutkielmien kautta. Aiheiksi valikoitui mm. antimateria, CMS (compact myon solenoid)-ilmaisin, Higgsin hiukkanen sekä onnettomuuksien fysiikkaa. Sen lisäksi meillä oli mahdollisuus päästä elokuussa Cern-seminaariin Jyväskylään kuulemaan neutriinotutkimuksista sekä näkemään Jyväskylän syklotronikiihdytin. Lokakuun alussa vierailimme Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella oppien maailmankaikkeudesta, Cernissä tehtävästä tutkimuksesta sekä vierailimme ilmaisinlaboratoriossa ja Helsingin Yliopiston lineaarikiihdyttimellä. Tälle vierailulle osallistui myös muita lukiomme abivuoden fysiikan opiskelijoita sekä myös kakkosvuoden opiskelijoista tiedetutoreita.

20171005_091741

Kuva 2. Professori Kari Rummukaisen maailmankaikkeusluennolla Kumpulan kampuksella Helsingissä.

20171005_113056

Kuva 3. Tarkemmin Cernin kokeista meille kertoi Juska Pekkanen.

Itse matkalla, kuten voikin olettaa, päivämme kuluivat suurimmaksi osin Cernin alueella kiinnostavia luentoja kuunnellen sekä käyden vierailuilla luentoihin liittyvissä paikoissa kuten antimateriatehtaassa sekä CMS-tutkimusasemalla. Vaikka päivät olivat pitkiä aamuhämärästä iltahämärään, aiheet tempaisivat hyvin mukaansa, koska ohjelma oli erityisen hyvin suunniteltu: vuoroin luentoja, vuoroin vierailuja ja välillä itse tehdenkin. Sumukammion rakentaminen oli hyvin mielenkiintoista.

IMG_3209

Kuva 4. Antimateria”tehdas”

sumukammiota tekemassa

Kuva 5. S’cool Lab’ssa itse rakennettu sumukammio ja hiukkasten havainnointia.

Tämä reissu antoi valtavasti lisäinfoa tulevaisuuden mahdollisuuksista ja kenties sen opimme, että elämä ohjaa. Kannattaa lähteä opiskelemaan itseä kiinnostavaa alaa, pitää silmät ja korvat auki, opiskella poikkitieteellisesti eikä tehdä lukkoon lyötyjä suunnitelmia liian pitkälle. Vaikka kyseessä oli hiukkasfysiikan tutkimuskeskus, Insinööritieteiden merkitys ei tämän reissun jälkeen jäänyt kenellekään epäselväksi. Cernin päätavoitteina ovatkin tieteellinen huippututkimus ja maailman ymmärtäminen, teknisesti mahdottomalta tuntuvan laitteen toteuttaminen sekä nuorten tutkijoiden kansainvälisesti yhteen saattaminen. Tämä paikka toimii uusien asioiden innovointiin ja maailman parantamiseen!

Matkaamme kuului myös koko matkaporukan yhteinen käynti YK:n Geneven päämajassa. Illat Cernistä lähtemisen jälkeen kuluivatkin kierrellen Geneven upeaa kaupunkia sekä syöden hyviä ruokia. Keli suosi meitä: marraskuinen Geneve oli kuin meillä kaunis syyskuu!

IMG_20171124_145150033_HDR

Kuva 6. Syksyinen YK.

Mainokset