Taitaja2017 -messuilla 17.5.2017

Taitaja2017-messuilla Messukeskuksessa upeat tiedetutorimme kertoivat tämä vuoden toiminnastaan sekä esittelivät messuja varten videoimiaan kemian demonstraatioita.

ryhmakuvataitajatmessuilta

Tiedetutorit valmiina messupäivään! Kuva: Anne Maria Mäkelä

Tiedetutor-opiskelijamme valmistivat vetykaasua sinkistä ja suolahaposta ja keräsivät kaasun talteen pneumaattisen ammeen avulla. Vedyn  jatkoreaktio ilman hapen kanssa oli  näyttävä.

Juustoa valmistui juoksuttimen avulla ja sokerista jäi jäljelle hiiltä rikkihappolisäyksen jälkeen. Norsun hammastahna-  ja “happipylväs”-demonstraatioissa tiedetutorit nopeuttivat vetyperoksidin hajoamista hapeksi ja vedeksi mangaanidioksidin avulla. Mangaanidioksidi on tässä reaktiossa osoittautunut oivaksi katalyytiksi.

Laavalampun tiedetutorit saivat toimimaan poretabletin avulla. Yksinkertaisuudessaan lamppu toimi yllättävänkin näyttävästi.

Erään ilmiötyön osana opiskelijamme videoivat myös maitosokerin eli laktoosin, hajottamisen laktaasientsyymin avulla. Pilkkoutumistuotteet ovat glukoosi ja galaktoosi.

Taitajat-messujen toiminnalliseksi osuudeksi, yleisön osallistavaksi tehtäväksi tiedetutorimme valitsivat “keinolumen” valmistamisen. Tämän tehtävän he myös videoivat.  Työtä varten he availivat näppärin sormin pienten lapsosten vaippoja ja etsivät ja keräilivät niistä talteen  pienen pienet granulat, joiden vedenimemiskyky on valtava. Kun nämä granulat siis pääsevät kosketuksiin veden kanssa, ne turpoavat. Niiden tilavuus moninkertaistuu hetkessä ja lasiastiassa efektinä on lumimainen, loskamainen aine.

Paikan päällä messuilla tiedetutorit määrittivät äänen nopeutta alumiinissa vinguttamalla alumiiniputkea etanoliin kostutetun paperin avulla. Tämä korkea, kuitenkin kuultava taajuus mitattiin mikrofonilla ja analysoitiin koulussa oppitunneillakin käytettävällä LoggerPro-mittauslaitteistolla. Fourier-analyysistä saadusta taajuudesta laskettiin seisovan aaltoliikkeen avulla äänen nopeus.

kuvat: Anne Maria Mäkelä, Videot: Tiedetutorit

Innostus tieteen tekemiseen kasvaa itse tekemällä! Yhdessä syntyy uusia hienoja ideoita. Oppiminen  ja ilo vahvistuvat!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s